8085 microprocessor mcq questions and answers

 Multiple Choice Questions & Correct Answers  :-

1) Which is the microprocessor comprises:

a.Register section

b.One or more ALU

c.Control unit

d.All of these

Correct Answers  πŸ˜€

2) What is the store by register?

a.data

b.operands

c.memory

d.None of these

Correct Answers  :A

3) Accumulator based microprocessor example are:

a.Intel 8085

b.Motorola 6809

c.A and B

d.None of these

Correct Answers  :C

4) A set of register which contain are:

a.data   

b.memory addresses

c.result

d.all of these

Correct Answers  πŸ˜€

5) There are primarily two types of register:

a.general purpose register

b.dedicated register

c.A and B

d.none of these

Correct Answers  :C

6) Name of typical dedicated register is:

a.PC

b.IR

c.SP

d.All of these

Correct Answers  πŸ˜€

7) BCD stands for:

a.Binary coded decimal

b.Binary coded decoded

c.Both a & b  

d.none of these

Correct Answers  :A

8) Which is used to store critical pieces of data during subroutines and interrupts:

a.Stack

b.Queue

c.Accumulator

d.Data register

Correct Answers  :A

9) The data in the stack is called:

a.Pushing data

b.Pushed

c.Pulling

d.None of these

Correct Answers  :A

10) The external system bus architecture is created using from ______ architecture:

a.Pascal  

b.Dennis Ritchie

c.Charles Babbage

d.Von Neumann

Correct Answers  πŸ˜€

11) The processor 80386/80486 and the Pentium processor uses _____ bits address bus:

a.16

b.32

c.36

d.64

Correct Answers  :B

12) Which is not the control bus signal:

a.READ

b.WRITE

c.RESET

d.None of these

Correct Answers  :C

13) PROM stands for:

a.Programmable read-only memory

b.Programmable read write memory

c.Programmer read and write memory

d.None of these

Correct Answers  :A

14) EPROM stands for:

a.Erasable Programmable read-only memory

b.ectrically Programmable read write memory

c.Electrically Programmable read-only memory

d.None of these

Correct Answers  :A

15) Each memory location has:

a.Address

b.Contents

c.Both A and B

d.None of these

Correct Answers  :C

16) Which is the type of microcomputer memory:

a.Processor memory

b.Primary memory

c.Secondary memory

d.All of these

Correct Answers  πŸ˜€

17) Secondary memory can store____:

a.Program store code

b.Compiler

c.Operating system  

d.All of these

Correct Answers  πŸ˜€

18) Secondary memory is also called____:

a.Auxiliary

b.Backup store  

c.Both A and B

d.None of these

Correct Answers  :C

19 Customized ROMS are called:

a.Mask ROM

b.Flash ROM

c.EPROM

d.None of these

Correct Answers  :A

20) The RAM which is created using bipolar transistors is called:

a.Dynamic RAM

b.Static RAM

c.Permanent RAM

d.DDR RAM

Correct Answers  :B

21) Which type of RAM needs regular referred:

a.Dynamic RAM

b.Static RAM

c.Permanent RAM

d.SD RAM

Correct Answers  :A

22) Which RAM is created using MOS transistors:

a.Dynamic RAM

b.Static RAM

c.Permanent RAM

d.SD RAM

Correct Answers  :A

23) A microprocessor retries instructions from :

a.Control memory

b.Cache memory

c.Main memory

d.Virtual memory

Correct Answers  :C

24) The lower red curvy arrow show that CPU places the address extracted from the memory        

location on the_____:

a.Address bus

b.System bus

c.Control bus

d.Data bus

Correct Answers  :A

25) The CPU sends out a ____ signal to indicate that valid data is available on the data bus:

a.Read

b.Write

c.Both A and B

d.None of these

Correct Answers  :B

26) The CPU removes the ___ signal to complete  the memory write operation:

a.Read

b.Write

c.Both A and B

d.None of these

Correct Answers  :A

27) BIU STAND FOR:

a.Bus interface unit

b.Bess interface unit  

c.A and B

d.None of these

Correct Answers  :A

28) EU STAND FOR:

a.Execution unit

b.Execute unit

c.Exchange unit

d.None of these

Correct Answers  :A

29) Which are the four categories of registers:

a.General- purpose register

b.Pointer or index registers

c.Segment registers

d.Other register

e.All of these

Correct Answers  :E

30) Eight of the register are known as:

a.General- purpose register

b.Pointer or index registers

c.Segment registers

d.Other register

Correct Answers  :A

31) The four index register can be used for:

a.Arithmetic operation

b.Multipulation operation

c.Subtraction operation  

d.All of these

Correct Answers  :A

32) IP Stand for:

a.Instruction pointer

b.Instruction purpose

c.Instruction paints

d.None of these

Correct Answers  :A

33) CS Stand for:

a.Code segment

b.Coot segment

c.Cost segment

d.Counter segment

Correct Answers  :A

34) DS Stand for:

a.Data segment

b.Direct segment

c.Declare segment

d.Divide segment

Correct Answers  :A

35) Which are the segment:

a.CS: Code segment

b.DS: data segment

c.SS: Stack segment

d.ES:extra segment

e.All of these

Correct Answers  πŸ˜€

36) The acculatator is 16 bit wide and is called:

a.AX

b.AH

c.AL

d.DL

Correct Answers  :A

37) How many bits the instruction pointer is wide:

a.16 bit

b.32 bit

c.64 bit

d.128 bit

Correct Answers  :A

38) How many type of addressing in memory:

a.Logical address

b.Physical address

c.Both A and B

d.None of these

Correct Answers  :C

39) The size of each segment in 8086 is:

a.64 kb

b.24 kb

c.50 kb

d.16kb

Correct Answers  :A

40) The _______ address of a memory is a 20 bit address for the 8086 microprocessor:

a.Physical

b.Logical

c.Both

d.None of these

Correct Answers  :A

41) The pin configuration of 8086 is available in the________:

a.40 pin

b.50 pin

c.30 pin

d.20 pin

Correct Answers  :A

42) DIP stand for:

a.Deal inline package

b.Dual inline package

c.Direct inline package  

d.Digital inline package  

Correct Answers  :B

43) EA stand for:

a.Effective address

b.Electrical address

c.Effect address

d.None of these

Correct Answers  :A

44) BP stand for:

a.Bit pointer  

b.Base pointer

c.Bus pointer

d.Byte pointer

Correct Answers  :B

45) DI stand for:

a.Destination index

b.Defect index  

c.Definition index

d.Delete index

Correct Answers  :A

46) SI stand for:

a.Stand index  

b.Source index

c.Segment index  

d.Simple index

Correct Answers  :B

47) ALE stand for:

a.Address latch enable

b.Address light enable

c.Address lower enable

d.Address last enable

Correct Answers  :A

48) NMI stand for:

a.Non mask able interrupt

b.Non mistake interrupt  

c.Both  

d.None of these

Correct Answers  :A

49) ________ is the most important segment and it contains the actual assembly language

instruction to be executed by the microprocessor:

a.Data segment

b.Code segment

c.Stack segment

d.Extra segment

Correct Answers  :B

50) The offset of a particular segment varies from _________:

a.000H to FFFH

b.0000H to FFFFH

c.00H to FFH

d.00000H to FFFFFH  

Correct Answers  :B

51) Which are the factor of cache memory:

a.Architecture of the microprocessor

b.Properties of the programs being executed

c.Size organization of the cache

d.All of these

Correct Answers  πŸ˜€

52) ________ is usually the first level of memory access by the microprocessor:

a.Cache memory

b.Data memory

c.Main memory

d.All of these

Correct Answers  :A

53) Which is the small amount of high-  speed memory used to work directly with the

microprocessor:

a.Cache

b.Case

c.Cost

d.Coos

Correct Answers  :A

54) The cache usually gets its data from the_________ whenever the instruction or data is

required by the CPU:

a.Main memory

b.Case memory

c.Cache memory

d.All of these

Correct Answers  :A

55) Microprocessor reference that are available in the cache are called______:

a.Cache hits

b.Cache line

c.Cache memory

d.All of these

Correct Answers  :A

56) Microprocessor reference that are not available in the cache are called_________:

a.Cache hits  

b.Cache line

c.Cache misses

d.Cache memory

Correct Answers  :C

57) Which causes the microprocessor to immediately terminate its present activity:

a.RESET signal

b.INTERUPT signal

c.Both

d.None of these

Correct Answers  :A

58) Which is responsible for all the outside world communication by the microprocessor:

a.BIU

b.PIU

c.TIU

d.LIU  

Correct Answers  :A

59) INTR: it implies the__________ signal:

a.INTRRUPT REQUEST

b.INTRRUPT RIGHT

c.INTRRUPT RONGH

d.INTRRUPT RESET

Correct Answers  :A

60) Which of the following are the two main components of the CPU?

a.Control Unit and Registers

b.Registers and Main Memory

c.Control unit and ALU

d.ALU and bus

Correct Answers  :C

61) Different components n the motherboard of a PC unit are linked together by sets of parallel

electrical conducting lines. What are these lines called?

a.Conductors

b.Buses

c.Connectors

d.Consecutives

Correct Answers  :B

62) The language that the computer can understand and execute is called

a.Machine language

b.Application software

c.System program

d.All of the above

Correct Answers  :A

63) Which of the following is used as a primary storage device?

a.Magnetic drum

b.PROM

c.Floppy disk

d.All of these

Correct Answers  :B

64) Which of the following memories needs refresh?

a.SRAM

b.DRAM

c.ROM

d.All of above

Correct Answers  :B

65) The memory which is programmed at the time it is manufactured

a.PROM

b.RAM

c.PROM

d.EPROM

Correct Answers  :A

66) Which of the following memory medium is not used as main memory system?

a.Magnetic core

b.Semiconductor

c.Magnetic tape

d.Both a and b

Correct Answers  :C

67) Registers, which are partially visible to users and used to hold conditional, are known as

a.PC

b.Memory address registers

c.General purpose register

d.Flags

Correct Answers  :C

68) One of the main feature that distinguish microprocessors from micro-computers is

a.Words are usually larger in microprocessors

b.Words are shorter in microprocessors

c.Microprocessor does not contain I/O devices

d.Exactly the same as the machine cycle time

Correct Answers  :C

69) The first microprocessor built by the Intel Corporation was called

a.8008

b.8080

c.4004

d.8800

Correct Answers  :C

70) An integrated circuit is

a.A complicated circuit

b.An integrating device

c.Much costlier than a single transistor

d.Fabricated on a tiny silicon chip

Correct Answers  πŸ˜€

71) Most important advantage of an IC is its

a.Easy replacement in case of circuit failure

b.Extremely high reliability

c.Reduced cost

d.Low powers consumption

Correct Answers  :B

72) Which of the following items are examples of storage devices?

a.Floppy / hard disks

b.CD-ROMs

c.Tape devices

d.All of the above

Correct Answers  πŸ˜€

73) The Width of a processor’s data path is measured in bits. Which of the following are common

data paths?

a.8 bits

b.12 bits

c.16 bits

d.32 bits

Correct Answers  :A

74) Which is the type of memory for information that does not change on your computer?

a.RAM

b.ROM

c.ERAM

d.RW / RAM

Correct Answers  :B

75) What type of memory is not directly addressable by the CPU and requires special softw3are

called EMS (expanded memory specification)?

a.Extended

b.Expanded

c.Base

d.Conventional

Correct Answers  :B

76) Before a disk can be used to store data. It must be…….

a.Formatted

b.Reformatted

c.Addressed

d.None of the above

Correct Answers  :A

77) Which company is the biggest player in the microprocessor industry?

a.Motorola

b.IBM

c.Intel

d.AMD

Correct Answers  :C

78) A typical personal computer used for business purposes would have… of RAM.

a.4 KB

b.16 K

c.64 K

d.256 K

Correct Answers  πŸ˜€

78) The word length of a computer is measured in

a.Bytes

b.Millimeters

c.Meters

d.Bits

Correct Answers  πŸ˜€

79) What are the three decisions making operations performed by the ALU of a computer?

a.Grater than

b.Less than

c.Equal to

d.All of the above

Correct Answers  πŸ˜€

80) Which part of the computer is used for calculating and comparing?

a.Disk unit

b.Control unit

c.ALU

d.Modem

Correct Answers  :C

81) Can you tell what passes into and out from the computer via its ports?

a.Data

b.Bytes

c.Graphics

d.Pictures

Correct Answers  :A

82) What is the responsibility of the logical unit in the CPU of a computer?

a.To produce result

b.To compare numbers

c.To control flow of information

d.To do math’s works

Correct Answers  :B

83) The secondary storage devices can only store data but they cannot perform

a.Arithmetic Operation

b.Logic operation

c.Fetch operations

d.Either of the above

Correct Answers  πŸ˜€

84) Which of the following memories allows simultaneous read and write operations?

a.ROM

b.RAM

c.EPROM

d.None of above

Correct Answers  :B

85) Which of the following memories has the shortest access times?

a.Cache memory

b.Magnetic bubble memory

c.Magnetic core memory

d.RAM

Correct Answers  :A

86) A 32 bit microprocessor has the word length equal to

a.2 byte

b.32 byte

c.4 byte

d.8 byte

Correct Answers  :C

87) An error in computer data is called

a.Chip

b.Bug

c.CPU

d.Storage device

Correct Answers  :B

88) The silicon chips used for data processing are called

a.RAM chips

b.ROM chips

c.Micro processors

d.PROM chips

Correct Answers  πŸ˜€

89) The metal disks, which are permanently housed in, sealed and contamination free containers

are called

a.Hard disks

b.Floppy disk

c.Winchester disk

d.Flexible disk

Correct Answers  :C

90) A computer consists of

a.A central processing unit

b.A memory

c.Input and output unit

d.All of the above

Correct Answers  πŸ˜€

91) The instructions for starting the computer are house on

a.Random access memory

b.CD-Rom

c.Read only memory chip

d.All of above

Correct Answers  :C

92) The ALU of a computer normally contains a number of high speed storage element called

a.Semiconductor memory

b.Registers

c.Hard disks

d.Magnetic disk

Correct Answers  :B

93) The first digital computer built with IC chips was known as

a.IBM 7090

b.Apple – 1

c.IBM System / 360

d.VAX-10

Correct Answers  :C

94) Which of the following terms is the most closely related to main memory?

a.Non volatile

b.Permanent

c.Control unit

d.Temporary

Correct Answers  πŸ˜€

95) Which of the following is used for manufacturing chips?

a.Control bus

b.Control unit

c.Parity unit

d.Semiconductor

Correct Answers  πŸ˜€

96) To locate a data item for storage is

a.Field

b.Feed

c.Database

d.Fetch

Correct Answers  πŸ˜€

97) A directly accessible appointment calendar is feature of a … resident package

a.CPU

b.Memory

c.Buffer

d.ALU

Correct Answers  :B

98) The term gigabyte refers to

a.1024 bytes

b.1024 kilobytes

c.1024 megabytes

d.1024 gigabyte

Correct Answers  :C

99) A/n …. Device is any device that provides information, which is sent to the CPU

a.Input

b.Output

c.CPU

d.Memory

Correct Answers  :A

100) Current SIMMs have either … or … connectors (pins)

a.9 or 32

b.30 or 70

c.28 or 72

d.30 or 72

Correct Answers  πŸ˜€

Leave a Comment